Solarna

Energija u Srbiji

Prosečan intezitet sunčevog zračenja na teritoriji Republike Srbije se kreće od 1,1 kWh/m kvadratnom na severu do 1,7kWh/m kvadratnom na jugu tokom januara, a od 5.9 do 6,6 kWh/m kvadratnom tokom jula.

Solarna Energija u Srbiji

Prosečan intezitet sunčevog zračenja na teritoriji Republike Srbije se kreće od 1,1 kWh/m kvadratnom  na severu do 1,7kWh/m kvadratnom na jugu tokom januara, a od 5.9 do 6,6 kWh/m kvadratnom tokom jula.

Na godišnjem nivou, prosečna vrednost energije globalnog zračenja na teritoriji Republike Srbije 1200 kWh/m kvadratnom godisnje u severozapadnoj Srbiji  do 1550 kWh/m kvadratnom u jugoistočnoj Srbiji. Stepen iskorišćenosti sunčane energije zavisi od karakteristika ugradjenog prijemnika toplote.

U Srbiji prema popisu ima oko 2.5 miliona domaćinstava. Ako bi svako peto domaćinstvo ugradili solarni prijemnik od 4 m kvadratna godišnje bi se proizvelo oko 1750 GWh/god toplotne energije  koja bi najvećim delom zamenila potrošnju električne energije, a delom fosilna goriva koja se koriste za zagrevanje vode, i omogućilo smanjenje emisije ugljen dioksida 2,3 miliona tona godisnje.

U narednom periodu potrebno je sprovesti aktivnosti na promociji korišćenja za zagrevanje sanitarne vode i prostorija i razvoj proizvodnje solarnih elemenata za korišćenje solarne energije.

 

ZAŠTO

SOLARNA ENERGIJA

- Solarna energija je besplatna
- Laka montaža
- Smanjenje potrošnje električne energije
- Smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferi
- Očuvanje ekološkog sistema

Solarni Kolektori